Ako spoznáte čerstvé ryby?

Pri nákupe rýb je viac, ako pri iných druhoch mäsa dôležité, aby boli čo najčerstvejšie. Ako zistíte, či je naozaj ryba alebo filet  čerstvý ? Na toto si treba dávať pri nákupe pozor:

Prvá vec, ktorú si pri nákupe rýb treba všímať, je ako sú v predajni skladované, resp. uložené. Je vždy samozrejme najlepšie kupovať ich (ak to možnosti dovoľujú) priamo tam, kde sa ryby chovajú, resp. dovážajú. Celé ryby musia byť v predajni položené na šupinkovom ľade a treba ich občas striekať rozprašovačom, aby koža nevysychala. Filety nemôžu byť položené priamo na ľade, pretože tento by ich mohol spáliť.

Toto si treba všímať:

  • Vôňa: Ryby by mali byť takmer bez zápachu, maximálne by mali tie morské byť cítiť po mori alebo po morských riasach.
  • Znakom čerstvosti je lesklý a pevný povrch.

  • Oči: Na čerstvej rybe sú lesklé, vypuklé dopredu a mierne priesvitné. Čím sú oči matnejšie, plochejšie a šedivejšie, tým je staršia.

  • Žiabre: Vnútorná strana žiabier by mala byť krvavo červená a lesklá, ale nikdy nie žltá alebo hnedastá.

  • Tlakový test: Jednoducho zatlačte prstom na pokožku. Ak sa ryba po vypustení vráti do pôvodného tvaru bez toho, aby zanechala ryhu, je čerstvá. To platí aj pre filé. Na čerstvej filete nebudú žiadne stopy po tlaku.

Sladkovodné ryby, ktoré predávame u nás v predajni, alebo cez e-shop chováme u nás, takže ich lovíme priamo v našich rybníkoch. To znamená, že čerstvé sú k dispozícii každý deň. Morské ryby si sami vozíme priamo od mora alebo z letísk. Preto máme napríklad ryby z Chorvátska v predajni už za 8 hodín od vylovenia. Medzi ne patria napríklad pražma zlatá alebo morský vlk. Najdlhšiu cestu absolvuje tuniak, ktorého vytrejdujeme na burze a než priletí do Viedne a z letiska k nám, to trvá asi 24-36 hodín.

 

Tieto stránky využívajú cookies. Ich ďalším používaním súhlasíte s využívaním cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako cookies používame a ako ich používanie môžete odmietnuť nastavením svojho internetového prehliadača.

SÚHLASÍM ODMIETNUŤ